lauantaina, heinäkuuta 22, 2006

Pääministeri Matti Vanhanen

Vihamielisten, vastuuttomien typeryyksien möläyttely tekee johtajasta kunnioitetun. Miksi? Näen kolme syytä:

1. Aggressiivisuus on poliittinen hyve. Vihamielinen käyttäytyminen luo harhaanjohtavan vaikutelman toimeliaisuudesta ja innostuneisuudesta.
2. Tunne- ja vaikutelmaohjautuneessa barbaarikulttuurissa odotetaan eksplisiittisesti virheellisten päätelmien tekemistä ja niillä ylpeilyä. Typeryyttä katsotaan hyvällä.
3. Osoittaessaan, ettei sovinnainen sido häntä, johtaja samalla osoittaa kykynsä ylittää rajoja. Hänellä on voimaa rikkoa yhteiskunnan tai -- vielä yliluonnollisemmin -- luonnon lakeja pyrkiessään yhteiseen hyvään.

Matti Vanhasta on syytetty heikoksi johtajaksi kaikista kolmesta näkökulmasta: Hän ei ole kyllin toimelias eikä innostunut. Hän on virkamiesmäinen järkeilijä. Hänen identiteettinsä pysyy visusti sovinnaisten rajojen sisällä.

Nyt Matti on kuitenkin ilmeisesti päättänyt tarttua pääministeriyden haasteeseen toden teolla. Hän on omaksunut piirteitä Vennamon, Hitlerin ja Lipposen poliittisesta retoriikasta. Matista on tulossa vihamielinen, typerä ja vastuuton -- siis oikea johtaja.

Who links to me?