sunnuntaina, elokuuta 06, 2006

Luonnollista ärtymystä

Hesarissa kyseltiin, mikä ihmisiä ärsyttää Helsingissä. Luulisi, että kodittomuus tai työttömyys nyppisi edes vähän. Kuitenkin kyselyn tuloksissa on listattuna lähinnä pelkkiä lieveilmiöitä. No, ärsyyntyminen tavataan mieltää pikkuasioita koskevaksi tunteeksi.

Sama homma näkyy siinä, että 28 vastaajaa piti kuseskelua ja kusen hajua ärsyttävimpänä asiana, yleisövessojen vähyyden innostaessa vain kymmentä vastaajaa.

Nämä
ovat enintään hupaisia sivuseikkoja. Riemuissani sen sijaan olen siitä, miten lokkeja ja muita kaupunkilintuja kohdellaan. Tässä ei ole kyse mistään lieveilmiöistä, vaan mitä arvokkaimmasta yhteisön huoltamisesta. Hesarin kyselyssä lokit mainitaan sijalla kymmenen nimellä "terroristilinnut". Terroristi on -- kuten kai yleisesti tiedetään -- retorinen väline, jonka avulla luodaan vihollisuutta ja oikeutetaan oman ryhmän harjoittamaa terroria. Terroristi on kuin 30-luvun Saksan bolshevikkijuutalainen.

Arvelin taannoin 1900-luvun kunnianhimoisimman hyvinvointipoliittisen projektin ts. juutalaisten joukkomurhan juontavan juurensa israelilaiseen erottelu- ja puhtausajatteluun. En kyennyt kuitenkaan osoittamaan selkeää aatehistoriallista yhteyttä. Nyt teen rajumman reduktion. Väitän, että kaupungin puhdistaminen saastasta on -- on sitten kyseessä roskalintu tai roskaihminen -- järkevää ja luonnollista.

Vaikuttaa ilmeiseltä, että homo sapiens kaipaa vihollisia -- vihollisuus ja brutaali rajanveto on edullista yhteisön koheesion ja suorituskyvyn kannalta. Venäjä ei ole tätä nykyä riittävä uhka helsinkiläisille (tai lahtelaisille), joten vastustajaa haetaan omilta kaduilta, satamista ja kaatopaikoilta. Maahanmuuttaja on väärän värinen. Lokki huutaa ja sillä on ruoansulatus. Huono homma maahanmuuttajalle, vielä huonompi lokille.

Harmaalokit ovat helsinkiläisten ykkösvihollisia. Hesarin mielipidepalstalla Arvo Turtiainen arvelee kuoliaaksi kaasutetun kuitenkin muitakin lokkeja. "Kriteerinä lienee: kunhan on harmaa ja valkoinen." Väärä väri väärässä paikassa koituu siis kuolemaksi.

Katso jutkulintua silmiin ja vihaa sitä. Kaupungin hyväksi -- luonnollisesti.

2 Comments:

Blogger Lupus said...

Joku saisi lokkien lisäksi kaasuttaa myös valkoposkihanhet.

09:48  
Blogger theokratie said...

Et ole yksin, Susi. Hesarin jutussa terroristin kuva oli juurikin valkoposkihanhi.

10:32  

Lähetä kommentti

<< Home

Who links to me?