keskiviikkona, elokuuta 23, 2006

Kaarle Suuri ja liike

Teoksesta Building legitimacy -- political discourses and forms of legitimacy in medieval societies:

It was not just military necessity which kept Carolingian kings on the move, their right to hold power was justified by incessant movement.

Mietin, että miten tämä suhteutuu Virilion pohtimaan logistiikan ja vallankäytön suhteeseen.

Toisaalta ajattelen myös informaation logistiikkaa. Kaarle Suuri tovereineen organisoi lähettijärjestelmän, jonka avulla Kaarle pystyi reagoimaan lähes välittömästi valtakuntansa periferioidenkin tapahtumiin. Lisäksi hän hyödynsi samaan tarkoitukseen aikansa tehokkaimman tietojärjestelmän eli lännen kirkon organisaatiota.

Oliko itä- ja länsiroomalaisen hallinto- ja oikeuttamisjärjestelmän tehokkaimmat puolet yhdistänyt Kaarle käännekohta eurooppalaisessa vallankäytössä? Kiinnostavana yksityiskohtana eurooppalaisuus osapuilleen nykyisessä mielessä ilmaantuu lähteisiin Kaarlen aikana.

Tämä kaikki liittyy myös valvonnan vaikutelmaan vallankäytön elementtinä.

4 Comments:

Blogger Lupus said...

Tietyssä mielessä Romania (myöhäinen Rooma) oli edellinen Eurooppa. Sille oli tyypillistä vallan keskittyminen instituutioiden sijaan keisarin persoonaan, jonka täytyi sen vuoksi olla jatkuvassa liikkeessä ympäri valtakuntaa. Aikaisemmin valta oli ollut kiinteillä instituutioilla (Rooman kaupungissa).

16:54  
Blogger theokratie said...

Jeah. Vaeltamista, adventus-seremonioita ja claudianuslaista kosmista ylistysrunoutta.

Merovingit eivät oikein osanneet tuota hyvistä yrityksistä huolimatta..

15:34  
Blogger Mette said...

Olen antanut kertoa itselleni, että isot taloudet vaelsivat keskiajalla ja pitkälle uuteen aikaan (eivät vain hovit), koska paikkakunnat hyvin äkkiä "laidunnettiin" loppuun. Huonot tiet yms. vaikeuttivat ruoan ja vaikkapa rehun ja polttopuun tuonnin kaukaa. Oli helpompi siirtää ihmisiä.

Itse asiassa Ludwig XIV saatiin alulle, ksoka kuninkaan yllätti vesisade. Hän joutui yöpymään samassa linnassa kuin kuningatar. Kaikki huonekalut oli toimitettu sinne, missä kuninkaan piti yönsä viettää (kuten tapana oli - lasi-ikkunoita myöten), ja niinpä he pitkästä aikaa joutuivat samaan vuoteeseen.

17:59  
Blogger theokratie said...

Tuo on hyvä näkökulma, mette. Mikä lie muna ja mikä kana tässä tapauksessa.

20:49  

Lähetä kommentti

<< Home

Who links to me?