perjantaina, elokuuta 18, 2006

Verenluovutus ja homous

Tutkailin tänään verenluovutusasioita. Yksi Punaisen Ristin verenluovuttamista koskevista rajoitteista on seuraavanlainen:

Miesten välinen seksi on pysyvä luovutuseste (hepatiitti- ja HIV-tartunnan mahdollisuus; tuoreiden HIV-tartuntojen määrä noin kymmenkertainen koko väestöön verrattuna)

Vähän hämmentyneenä tiedustelin asiasta lisää SPR:ltä. Sain tietoa. Rajoite periytyy 80-luvulta, jolloin etenkin HIV katsottiin miesten homoseksuaalisuuteen liittyväksi sairaudeksi -- ja jota se paljolti olikin. Nykyäänhän tartuntatrendi on toisenlainen, eikä sairaus enää leviä aivan yhtä räjähdyksenomaisesti homoseksuaalien parissa.

Samapa se, mitä tilastossa seisoo. Yhtä kaikki rajoite on vanhentunut, kuten SPR:n edustajakin minulle tunnustaa. Kaikki verilahjoitukset tarkistetaan ja taudinaiheuttajat tunnistetaan käytännössä sataprosenttisella tarkkuudella. Äskettäin tarttuneita viruksia ei tunnisteta, josta syystä verta luovuttava heteroseksuaalikaan ei saa olla pokannut muutaman kuukauden sisällä uutta seksikumppania.

Olisi fiksua poistaa homoja koskeva erityisrajoite, sillä tuoreita seksisuhteita koskeva rajoite riittää jo itsessään poistamaan luovuttajien joukosta myös homojen riskiryhmän. Eihän sitä verta kaiketikaan ole ihan niin ylenmääräisesti tarjolla, että kannattaisi tuolla tapaa kategorisesti rajata enemmän tai vähemmän satunnaisia ihmisryhmiä homman ulkopuolelle.

Tämä on tietysti myös tasa-arvokysymys, vaikka veren luovuttaminen ei olekaan kansalaisoikeus. Teknisessä mielessä tarpeettoman rajoitteen vuosia jatkunut olemassaolo kertoo sitkeistä ennakkoluuloista. Toivon Punaisen ristin kansainvälisellä tasolla ennen pitkää päätyvän näpsimpään ratkaisuun eli homoveren hyväksymiseen. Toivottavasti siis jo lähitulevaisuudessa kenen vain kaduntallaajan suoniin saattaa verenluovutuksen myötä päätyä hinttarin litkuja.

7 Comments:

Blogger sirpa said...

Minä hämmästelin tuossa vuosituhannen vaihteessa samaa asiaa. Kirjalliset säädökset ja kirjaimelliset ajatuspuennat ruukaavat tulla ilmeisesti sen vuosikymmenen jäljessä. Muistellaan vain kuinka vähän aikaa sitten sukupuoliyhteys vastakkaisen sukupuolen kanssa on ollut laitonta...

19:40  
Blogger theokratie said...

Retorisen kehotuksesi selvennykseksi mainittakoon kiinnostuneille: 1971 poistui homoseksuaalisuuden suoranainen rangaistavuus Suomen laista.

14:59  
Blogger Teppo said...

Samaa asiaa on ihmetelty viime vuosina useampaan otteeseen. Yksi (miespuolinen) kaverini haluaisi kovasti kantaa kortensa yhteishyvään ja luovuttaa verta, muttei reilun kymmenen vuotta sitten tehdyn suihinottokokeilun vuoksi voi. Kuten itse sanoo, voisi tietenkin valehdella asiaa kysyttäessä, mutta se olisi vielä arveluttavampaa.

Muistaakseni erään kerran SPR:sta vastattiin, että Suomessa homoklausuulin voisi poistaa, mutta kansainvälisesti vastustus on kovaa ja käytäntö halutaan pitää yhtenäisenä.

Tiedä häntä, onko totta.

21:00  
Blogger tommi said...

Lainaus täältä:

straight man who does not use drugs has a better chance of developing a breast cancer than he has of contracting AIDS. Now that I think about it, the theory of HIV spreading in Africa due to poor medical hygiene and especially because of reusing needles actually sounds quite plausible.

However, we also have the mystery of why the HIV is still so disparately prevalent in the gay communities of the Western countries. Why is it that despite everything and after all this time, gay men still account about half of the new HIV infections, when they are perhaps 2% of the whole population?

13:28  
Blogger theokratie said...

Teppo: Itse en epäile, etteikö SPR:ssä oltaisi valmiita muutokseen ja hannaus nousisi jostain kansainvälisen Punaisen Ristin/Puolikuun kuuntelemasta periferiasta.

Tommi: Lainaamassasi esitetty osuus (puolet) on selvästi yläkantissa Suomen oloihin nähden, mutta toki on totta, että virus yhä leviää homojen parissa aivan suhteettomalla nopeudella.

Tämä ei kuitenkaan vastaa varsinaiseen pointtiini. Veripalvelussa on käytössä teknologia, jolla veren puhtaus varmistetaan sataprosenttisella tarkkuudella. Homoluovuttajien kanssa olisi täysin mahdollista käyttää samaa menetelmää kuin heteroluovuttajien, eikä tartuntariski kasvaisi.

Tietysti on vielä taloudellinen näkökulma. Olisiko homoluovuttajien veren vastaanottaminen ja tarkastaminen ja mahdollisesti hylkääminen turhan epäedullista? Veikkaan, ettei olisi. Tuskinpa Veripalvelu ehdon muuttamisen jälkeen tukkiutuisi HIV-positiivisista luovuttajista, jotka haluavat tulla pistellyiksi ihan vaan huvin vuoksi.

14:29  
Anonymous Anonyymi said...

Homoilla ei kai ole löydetty mitään altistavaa ominaisuutta vaan kyse on riskikäyttäytymisestä eli sanalla sanoen anaaliseksistä jolla HIV:n tarttumistodennäköisyys on vagina-seksiä korkeampi ja tämä selittää homojen korkeammat uusien tartuntojen tilastot. Veripalvelu ei kuitenkaan kysy anaaliseksistä eikä se ole este heteroilla vaikka riski heillä on luonnollisesti sama (hieman kohonnut) kuin homoilla. Homot ovat siis eriarvoisessa asemassa vastaavan riskikäyttäytymisen heteroihin nähden.

15:14  
Blogger Pulutuutti <3 said...

Mä kans ihmettelin tota aikas paljon. >_______<

18:15  

Lähetä kommentti

<< Home

Who links to me?