Vipinä
Kenellekään ei taida tulla yllätyksenä, että ensimmäinen paristokäyttöinen hieromasauva oli ruotsalaisvalmisteinen.
Lähdetään sukuloimaan ja tie muuttuu pikku hiljaa yhä aaltoilevammaksi. Siitä tietää, että pian ollaan perillä. Isä ajaa tahallaan niin lujaa kuin liikennesäännöt sallivat, jotta mäet tuntuisivat vatsanpohjassa erityisen huikeilta. (Voi olla että ajoi lujempaakin, mutta pikkutytön mieli ei ota sellaista vaihtoehtoa vastaan.) Mennään sisään pirtteihin jotka ovat aina täynnä hyväntuulisia, puheliaita ihmisiä ja istutaan pöytiin, joissa on hirveästi ruokaa. Juustoleipä on ehdoton suosikkini. Olen nirso lapsi, mutta Ristijärvellä suostun maistamaan yhtä ja toista. Jokaisesta talosta löytyy vähintään yksi kissa. Navetassa käyminen on eksoottista. Ja vielä eksoottisempaa on murre, jota ihmiset puhuvat. Se on niin hauskaa, ettei tiedä miten päin olisi. Kuuntelen sitä lumoutuneena penkin päässä ja painan sanontoja mieleeni.
Jos joku sanoo jotakin Ihmisen Poikaa vastaan, se annetaan hänelle anteeksi, mutta joka puhuu Pyhää Henkeä vastaan, sitä ei anneta hänelle anteeksi tässä maailmassa eikä tulevassa.Tätä Raamatun kohtaa ei bloggaajan mukaan tavata lukea hirveän kirjaimellisesti, vaan toisin kuin monet muut synnit, Pyhän Hengen pilkka katsotaan aika epämääräiseksi "pitkäaikaiseksi vastustamiseksi", johon on käytännössä -- ja juuri päinvastoin kuin jakeessa seisoo -- helppoa saada anteeksianto. Kuitenkin:
Anteeksiantamattoman synnin mahdollisuus pelotti light-tulkinnasta huolimatta: mietin, vastustinkohan Henkeä liikaa, kun en uskaltanut heittäytyä hurmoksiin enkä puhjeta julkisiin kyyneliin. Pyytelin jälkeenpäin anteeksi "syntiäni" - heikkoa itseluottamusta.
Jumalan kanssa käytiin kauppaa, hierottiin sopimuksia ja tietysti yritettiin päästä milloin mistäkin pälkähästä.Huomattava on myös seuraava kohta:
Alunperin ihmisen ja Jumalan väliseksi kohtauspaikaksi ajateltu "pyhä hetki" voi olla arkinen meditaatiotila, joka helposti muodostuu pakkoneuroottiseksi toiminnaksi.Tämä ei ole harvinaista edes kiihkouskovaisten piirien ulkopuolella. Itselläni oli lapsena tuollaista taipumusta. Luin itsekseni iltarukousta kuin pakollista loitsua, jossa jos en olisi muistanut kattaa kaikkia maailman ongelmia, jotain pahaa olisi sattunut. (Tämä on tietenkin paljon puhuva muisto mietittäessä kulutuskäyttäytymistäni.) Olen myöhemmin kuullut monien -- tosiaan, myös ateistien -- harjoittavan tällaista pakkorukoilua, joissain tapauksissa jopa pitkin päivää, kaikkea elämää säätelevänä aktina. Myös Saastaisessa huoneessa pakonomainen rukoilu tunnistetaan kristillisen fundamentalismin ja taikauskon väliseksi sillaksi.
Jumala on niin suuri, että se voi tehdä mitä vain, jos ihminen niin haluaa.